lezersomarmartha

19-03-18

Heinrich Heine (1797-1856)

Beroemd is de uitspraak van dichter Heinrich Heine: "dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen", dwz "daar waar men boeken verbrandt, verbrandt men uiteindelijk ook mensen".

Dit kan als een profetische vooruitblik gelden voor wat er later in het 'Derde Rijk' van Hitler zou plaatsvinden. De boekenverbranding vond plaats in 1933...

17-03-18

Zie: Liefde - David Grossman

Er is alleen de reis. Op het moment van onze geboorte begrijpen we niet wat leven eigenlijk is. We ervaren ons leven en begrijpen het, als we geluk hebben, wanneer we het verliezen, wanneer we oud worden, wanneer we vrienden verliezen, wanneer onze lichamelijke kracht vermindert, wanneer we van mensen afscheid nemen, wanneer mensen om ons heen sterven. Het was belangrijk voor me te ontdekken wat leven betekent, om het niet pas te ondervinden als het al bijna voorbij is. Ik wilde een positief boek over het leven schrijven. Niet vanuit het gezichtspunt van het verloren leven. Wat betekent dit leven? Ik kwam tot de conclusie dat een massamoord alleen kan plaatsvinden als leven gezien wordt als iets monolitisch, niet als iets unieks, iets individueels. We vergeten te vaak dat leven uniek is.

20:00 Gepost door omar | Permalink | Tags: monolitisch, uniek, inidividueel, geboorte, dood, massamoord, éénvormig

15-03-18

Dankbaarheid - Oliver Sacks

En nu ik zwak ben, kortademig, en mijn ooit sterke spieren zijn geslonken door de kanker, merk ik dat mijn gedachten in toenemende mate niet over het goddelijke of het spirituele gaan, maar over wat er bedoeld wordt met een goed leven dat de moeite waard is en het bereiken van een zekere vrede in jezelf.
Ik merk dat mijn gedachten naar de sabbat gaan, de rustdag, de zevende dag van de week, en misschien ook wel de zevende dag van je leven, wanneer je kunt voelen dat je werk gedaan is, en dat je met een gerust hart mag gaan rusten.

19:00 Gepost door omar | Permalink | Tags: sacks, kortademig, kanker, spiritueel, sabbat, goddelijk, rustdag

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende