lezersomarmartha

01-04-18

De stamboom van Marianne Faithfull

In een recente VRT-documentaire over Marianne Faitfull vertelt de zangeres dat haar grootmoeder langs moederszijde een Joodse was. Dat wil zeggen dat Marianne Faitfull zelf ook een Joodse is. De afstamming verloopt bij de Joden via moederszijde.
Een oudoom van haar moeder, Eva Hermine von Sacher-Masoch, was Leopold von Sacher-Masoch.

Leopold von Sacher-Masoch (1836-1895) was een Oostenrijks schrijver van Joodse origine.

Sacher-Masoch is vooral bekend gebleven om zijn literaire uitbeelding van het verlangen naar seksuele onderwerping. Dit thema is in verschillende publicaties uitgewerkt, met name in de roman Venus im Pelz (Venus in bont).
Zijn talrijke romans en novelles waren moralistisch in vooruitstrevende zin, maar altijd onderhoudend. Hij was een tegenstander van antisemitisme en gaf als een van de eersten een realistisch beeld van het leven van de Joden in Gallicië.

Zeker is dat Sacher-Masoch de realiteit manipuleerde om zijn erotische dromen waar te maken.

In 1886 publiceerde de Grazer neuroloog Ricgard von Kradft-Ebing zijn studie Psychopathia sexualis. Hierin werd het verlangen naar seksuele onderwerping als psychiatrische stoornis beschreven onder de naam masochisme. Sacher-Masoch verzette zich tegen dit gebruik van zijn naam. Tevergeefs, want het begrip heeft alom ingang gevonden. Niet alleen voor zijn specifieke seksuele oriëntatie, die tegenwoordig gezien wordt als onderdeel van het complex bdsm, maar ook in het algemeen voor het verlangen naar pijn en vernedering.

Venus im Pelz werd meermaals verfilmd: in 1967, in 1969, in 1994 en 2013. De tekst van het lied Venus in Furs van The Velvet Underground heeft betrekking op het boek van Sacher-Masoch.

De commentaren zijn gesloten.