lezersomarmartha

24-04-18

Hitlers vrouwen - Eva Braun (2)

Uit "Hitlers Frauen" van Guido Knopp (2001)

Van Eva Braun wordt aangenomen dat zij haar hele leven lang een grote filmster wilde worden. Hoe dan ook, haar maatschappelijke loopbaan begon in een ambachtswinkel. Vader Braun had gehoord dat er een plek voor een leerling vacant was bij Foto-Hoffmann. Hoffmann had een voorkeur voor jonge meisjes die zich lieten uitbuiten. Fataler was echter een ander feit. Hoffmann had zich opgewerkt tot de partijfotograaf van de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij en behoorde tot de eerste leden. Hitler en hij waren boezemvrienden. Voor de nazi-leider vormden de foto's van zijn volgeling niet alleen een vorm van erkenning, maar ook een manier om door zijn bezwerende poses een soort zending te bedrijven. Hij kwam dan ook vaak op bezoek in de fotozaak. Tegenover de daar werkende dames gedroeg hij zich elegant, kuste edelmoedig hun hand en nam geregeld kleine cadeaus voor hen mee.
Hoe leerde Eva Braun haar latere geliefde kennen? Op een avond in 1929 kwam Hoffmann met 'meneer Wolf' de winkel binnen. 'Wolf' was Hitlers pseudoniem, want als een wolf wilde hij de kudde van zijn politieke opponenten uiteenjagen. Ook zijn zus Paula moest de naam 'Wolf' gebruiken tijdens de periodes dat hij haar financieel ondersteunde. De wolf, een ander facet van de Hitler-cultus. (...)
Hitler alias 'Wolf' maakt Eva Braun complimentjes en roept daarmee haar belangstelling op. Klaarblijkelijk wist ze niet wie ze voor zich had. Na de ontmoeting vraagt Hoffmann haar: 'Heb je niet geraden wie deze meneer Wolf is?' Eva: 'Nee.' Haar politieke onwetendheid kon nauwelijks beter worden vastgelegd.


De commentaren zijn gesloten.