lezersomarmartha

09-03-18

Herinnering aan Anne Frank - Miep Gies 5

De Duitsers noemden de deportaties van Joden 'hervestiging' en beweerden dat degenen die waren weggevoerd fatsoenlijk werden behandeld en behoorlijk eten en onderdak kregen, en dat gezinnen bij elkaar werden gehouden. Maar tegelijkertijd beweerde de BBC dat Poolse Joden in Duitse gevangenenkampen werden vergast en dat Nederlandse Joden werden gebruikt voor slavenarbeid en gedeporteerd werden naar kampen in Duitsland en Polen.
We wisten niet wat waar was, maar wel dat de Duitsers de voor Arbeitseinsatz gedeporteerde Joden dwongen ansichtkaartjes naar hun familie te sturen. Op de kaarten stonden altijd positieve dingen over het leven in de kampen: dat het eten goed was, dat er douches waren, enzovoorts. Dat hadden de gevangenen op bevel van de nazi-onderdrukkers geschreven.
Maar tussen de regels zagen ze kans ook andere informatie door te geven. Aan het eind van een kaart uit een van de kampen schreef iemand bijvoorbeeld: 'Doe de groeten aan Ellen De Groot'. De boodschap dat de 'ellende groot' was ontging de Duitse censors volkomen.

07-03-18

Herinnering aan Anne Frank - Miep Gies 4

6 augustus 1942 werd bekend als Zwarte Donderdag. De hele dag tot 's avonds laat werd er een razzia gehouden. We hoorden dat Joden op straat werden opgepakt en weggesleept. Ze werden onder schot uit hun huizen gehaald en kregen bevel hun deur op slot te doen, de sleutel af te geven en hun hele hebben en houden achter te laten. Ze werden geslagen. Er werd gefluisterd dat deze razzia veel Joden tot zelfmoord had gedreven.

22:00 Gepost door omar | Permalink | Tags: razzia, klopjacht, zelfmoord, schot, sleutel, bevel, slot, zwarte donderdag

06-03-18

Herinnering aan Anne Frank - Miep Gies 3

Het deed ons goed om te horen dat tien christelijke kerken eendrachtig in het openbaar protest hadden aangetekend. In telegrammen aan de hoogste Duitse autoriteiten spraken ze hun 'diepe verontwaardiging' uit over de Duitse deportaties van Joden. Ze noemden de maatregelen 'onwettig' en beschuldigden de Duitsers ervan dat ze schaamteloos de Nederlandse waardigheid en Gods 'heilige geboden van recht en barmhartigheid' met de voeten traden. De Duitsers sloegen totaal geen acht op deze protesttelegrammen.

22:00 Gepost door omar | Permalink | Tags: christelijk, kerk, protest, telegram, waardigheid, heilig, gebod